Oostenrijkse wijn is razend populair. Het zijn vooral kleine familiebedrijven die al generaties lang met veel zorg en toewijding uitstekende wijn maken. Oostenrijkse wijnen vallen op door hun zuiverheid en mineralen. De witte zijn knisperend fris, de rode Oostenrijkse wijn is elegant en fruitig. J

De Grüner Veltliner is de nationale trots van Oostenrijk. Hij is goed voor wel een derde van de wijngaarden. De Riesling is de andere grote witte druif van Oostenrijk. De witte Muskat Ottonel is in opkomst. De kruidige wijn van deze druif wordt door Oostenrijkse wijnboeren vaak strak en droog gemaakt. Ooit van Neuburger, Welschriesling of Rotgipfler gehoord? Ook typisch Oostenrijkse witte druiven en zeer de moeite van het proeven waard. Bekend in Oostenrijk zijn ook Chardonnay en de Sauvignon Blanc.

De Zweigelt, Sankt Laurent, en Blaufränkische druif zijn de Oostenrijkse ‘blauwe drie-eenheid’. Ze hebben meer dan één ding gemeen! De St. Laurent en Blaufränkisch hebben begin twintigste eeuw een relatie gehad. Daaruit is de Zweigelt geboren. De hele familie is elegant en vooral heel fruitig. Daaraast worden Franse druiven verbouwd, zoals de Cabernet Sauvignon, Pinot Noir,

De export van Oostenrijkse wijn viel in 1985 stil door het antivriesschandaal. Paradoxaal genoeg gaf dit de oostenrijkse wijnen een enorme kwaliteitsimpuls. Strenge nieuwe wijnwetten werden ingevoerd. Een groot aantal ging ‘biologisch’ of zelfs biodynamisch werken.

Enig resultaat

Toon filters

ORAN 2016

32,00
Een nieuwe jaargang Orange wijn van Grüner Veltliner, Chardonnay en Riesling. Zo oranje als de jassen van Tibetaanse monniken. Wild gefermenteerd met de schil, klein beetje pettilant, boers in stijl met tonen van rode appels, gedroogde abrikozen en sinaasappelkoekjes met chocoladesuikerglazuur, krachtige grip op het gehemelte, kurkdroog, elegant cederkruid, gedroogd fruit, enorme structuur om te bijten, het zuur geeft waanzinnig veel spanning en lengte.