XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS
Chardonnay 2018
Chardonnay van een mooie klasse van biologisch geteelde druiven. Vrij neutrale toon. Makkelijk verteerbaar en elegant. Smaak van rijp fruit, klein bittertje in de afdronk.
Sauvignon 2019
Op eiken gefermenteerde en gerijpte Sauvignon Blanc, een 'cool climate' wijn uit Zuid-Tsjechië. Unieke stijl kortom. En buitengewoon fraai bovendien. Biodynamisch, wilde gisten, niet gefilterd.
Cabernet Sauvignon 2020
Een biologisch geproduceerde Cabernet Sauvgignon wijn uit de subregio Mikulovská, Zuid-Moravië, Tsjechië. De wijn heeft een dichte, karmozijnrode kleur. De geur zit vol kersen en zure kersen. De smaak heeft een hint van chocolade, vanille. De afdronk is medium, licht samentrekkend en toch verfrissend. De wijn is zeer geschikt voor alle pasta's met vlees, tartaar, kalfsvlees, varkensvlees en jong rundvlees, maar ook voor vis zoals zwaardvis en tonijn.
Weisserburgunder 2020
Deze Pinot Blanc is Fritz jongste Weissburgunder. Heerlijke en gevarieerde begeleider van groenten, vis en vlees.
XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS SIMPLE

Rose 2023
Afgelopen najaar is Fritz Salomon begonnen met een nieuwe serie zgn RAW natuurwijnen waarvan deze Rose de eerste is. Een frisse makkelijke rose van Zweigelt. Een erg makkelijk fijn glas! 13,5 vol.%. Minimaal gezwaveld en ongefilterd.
Chardonnay Waasweg 2021
Chardonnay van de Waasweg wijngaard, heeft een zachte textuur: krachtige strepen, geel met groene reflecties, licht natuurlijk troebel, subtiele geur en pittig in de mond. Uitstekende harmonie, vol en gestructureerd, delicaat samenspel van zoet en zuur, minerale insluitsels met een lange, smaakvolle afdronk.
Grüner Veltliner Wachrein 2022
Grüner Veltliner. Biologisch dynamische witte wijn. Goudgeel met groene reflecties, kruidige geur van gedroogde kruiden. Ingebed in een strakke structuur. Een droge wijn met een aangenaam zurige afdronk. Vol van smaak en daardoor een ideale begeleider van gerechten.
Rkatsiteli 2018 3 Terraces
Natuurwijn van biologische druiven en met zo weinig mogelijk ingrepen door de wijnmaker. Deze Orange wijn heeft een licht amberen kleur. Een neus van gedroogde bladeren, noten en frisse tamarinde zuren. Je proeft die tamarinde zuren ook samen met appeltjes en de milde bitters van groene thee. Complex, intrigerend, loepzuiver en met veel souplesse. Bijzonder orange!
XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS ALTERNATIVE
Fashion
Weisserburgunder 2020
Deze Pinot Blanc is Fritz jongste Weissburgunder. Heerlijke en gevarieerde begeleider van groenten, vis en vlees.
Pinot Gris Orange 2018
Mooie licht oranje-gele kleur, een hele elegante en verfijnde oranjewijn. Deze jaargang komt in 2 varianten een droge én halfdroge. Dit is de droge variant. Ruikt naar bio-appelmoes en cider. Is vrij lichtvoetig voor een oranje wijn. Veel appels en peren en een subtiel kruidnageltje. Druiven weken met schil 2-3 weken daarna worden de druiven geperst, na de fermentatie wordt grove droesem van de wijn gescheiden en fermenteert ze nog enige tijd door. Dan wordt de wijn gefilterd tot een fris en fruitige maar met volle tekstuur en kleur. Echt een hele makkelijke Oran wijn!
Grüner Veltliner 2018 Edelspitz
Grüner Veltliner Edelspitz. Unieke witte wijn met een productie van 600 flessen per jaar. Het wordt ambachtelijk geproduceerd, zonder tussenkomst. Het benadrukt het authentieke karakter van de wijnen uit Nový Šaldorf, waaraan ook de Duitse naam Edelspitz is verbonden. Het smaakt verfijnd en tegelijkertijd natuurlijk met een bijna romige textuur en nobelheid. Een van de beste witte wijnen in Moravië. Smaak verbetert door decanteren.
Neuburger 2018
Deze Neuburger geeft een wijn die voller en notiger is dan de bekende Grüner Veltliner. Sappig en zacht. Een zoetje van kiwi en perzik. Breed en bloemig met de blanke amandeltjes waar de druif bekend om staat. Combineert prachtig met lichte Aziatische gerechten of een salade met noten en blauwe kaas. Een aanrader!
XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS ARROWS PAGINATION

Riesling 2018 – ijswijn
De specialiteit van wijnmaker Petr Marcinčák is de productie van stro en van nature zoete wijnen met hun complexiteit en buitengewone harmonie van smaken.
Deze ijswijn (0,375l) is gemaakt van de Riesling die na een nacht vorst zijn geoogst. Druiven worden met de hand geplukt.
Smaak is massief, vol, rijk, elegant en fluweelzacht met een buitengewoon boeket van wilde bloemen, honing, gekonfijt fruit.
Als dessert wijn perfect, als digestief, aperitief. Gaat goed samen met blauwe kaas, chocolade.
Rkatsiteli-Chinuri 3 Terraces 2018
Wijnmaker Nukri Kurdadze liet de biologische Rkatsiteli en Chinuri druiven drie maanden met de schilletjes fermenteren en rijpen in qvevries (amforen). Daarna deed hij deze ORANGE wijn nog vier maanden in andere qvevries op lager gelegen 'terassen' in zijn kelder.
Zijn unieke 'terrassen methode' leidt tot zachte en krachtige oranje wijn. Deze natuurwijn doet denken aan hazelnoottaart, kweepeer gelei, amandelspijs en geconfijte abrikoos. Dat klinkt zoet, maar hij is toch helemaal droog. Met een bescheiden alcoholpercentage en wat tannine in de afdronk.
Pinot Gris Orange 2017
Weer een lekkere Orange wijn van Petr Marcincak. Deze is iets droger dan zijn 2 zusjes uit 2018. Mooie licht oranje-gele kleur, een droge en verfijnde oranjewijn. Ruikt naar bio-appelmoes en cider. Is vrij lichtvoetig voor een oranje wijn. Veel appels en peren en een subtiel kruidnageltje. Druiven weken met schil 2-3 weken daarna worden de druiven geperst, na de fermentatie wordt grove droesem van de wijn gescheiden en fermenteert ze nog enige tijd door. Dan wordt de wijn gefilterd tot een fris en fruitige maar met volle tekstuur en kleur. Echt een hele makkelijke Oran wijn!
Kisi 2018
Deze oranje natuurwijn van Casreli uit Georgie is opvallend fruitig, ondanks zes maanden rijping met schil en pit in een qvevri, een grote aardewerken amfoor die in de grond is gegraven. Het fruit doet denken aan een ice tea met perzik, met een snufje witte peper. Je ruikt het, en je proeft het ook, samen met de bitters van walnoten, abrikozenmarmelade, gele pruimen en tannine in de afdronk. Iets koelen zo'n wijn en er altijd wat bij eten want daar is ie voor bedoeld.
XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS WITH ICONS
Pinot Noir 2016
Prachtige Pinot Noir. Biologisch. Pittig, vol met frisse fruitige lading. Smaak rode bessen en wild, lange afdronk zeer fijne tannine. Tonen van hardhoutrook en frambozenjam
Rebula 2021
Santei's Rebula is lichtbruin, bijna oranje van kleur en medium gearomatiseerd op de neus, met een zachte geur van citrus en mediterrane kruiden. Vers, knapperig en overheerlijk in de mond, heeft het een intense en complexe smaak, gekenmerkt door schilcontact en rijping in eikenhouten vaten. Het kan het beste worden gecombineerd met een warm voorgerecht zoals pasta of risotto.
Riesling ‘Eggstra’ 2019
EGGSTRA 2017 is een wijn die van het begin tot het einde is gemaakt in een houten vat in de vorm van een ei. In zeer beperkte oplage gemaakt en nog verkrijgbaar. De Riesling Vlasšký, ook wel Italian Riesling of Welschriesling genoemd is voor dit specifieke vat geselecteerd. Dankzij de ronde vorm van het vat word de gisting van de most niet gehinderd door de randen. De gisting verloopt daardoor soepeler, natuurlijker en harmonieus. Het eiken van het vat laat een kleine hoeveelheid zuurstof in de wijn stromen, wat de wijn helpt te rijpen.
Bij de eerste snuif herken je meteen het glas tussen alle andere wijnen.
Onbehandeld met sulfieten en ongefilterd. Zeer bijzondere wijn voor bij gevogelte.
Sauvignon 2019
Op eiken gefermenteerde en gerijpte Sauvignon Blanc, een 'cool climate' wijn uit Zuid-Tsjechië. Unieke stijl kortom. En buitengewoon fraai bovendien. Biodynamisch, wilde gisten, niet gefilterd.
XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS LOAD MORE PAGINATION
Honing Vino Cibulka
Bloemenhoning van bijenkolonies van het landgoed van Vino Cibulka op het schiereiland Portz Insel. Gemaakt door de bijen in de schaduw van oude lindebomen, kastanjes en acacia's. Het volume van het potje is ongeveer 1,5 dcl.
Queenoa
We stellen onszelf en onze Queenoa graag voor.
"Wij" zijn de familie Salomon - Fritz, Birgit, Johanna, Stefanie, Fritz en Josefine. Wat bij ons tafel komt, voldoet eigenlijk altijd aan seizoensgebondenheid, regionaliteit en biologische kwaliteit.
Toen de oudste dochter Johanna een paar jaar geleden begon met plantaardige voeding, belandde de eerste portie van de hyped superfood quinoa onvermijdelijk op ons bord. Maar met enige geografische kennis leek de lange reis die deze kleine korrels moesten afleggen ons niet langer geheel in overeenstemming met onze claim op regionaliteit.
Met een zekere avontuurlijke geest in ons, hartstochtelijk vastbesloten om niet zo gemakkelijk culinaire en agrarische grenzen te accepteren, besloten we zonder verder oponthoud om gewoon onze eigen quinoa te kweken. Zo gezegd, zo gedaan, we kregen de zaden, en een paar pogingen later konden we in 2019 eindelijk onze eerste eigen quinoa oogsten.
Biologisch is logisch, onze boerderij is dynamisch, zo produceren we de eerste quinoa uit Oostenrijk in Demeter-kwaliteit. Gemotiveerd om de hoogste kwaliteit in harmonie te brengen met het beste voor onze omgeving.
Saint Laurent 2021
Een biologisch geproduceerde Saint Laurent wijn uit de subregio Velkopavlovická, Zuid-Moravië, Tsjechië. De Oost Europese variant Saint Laurent is een oorspronkelijke druivensoort uit de Elsas en verwant aan de Pinot Noir maar dan iets aardser.
Cabernet Sauvignon 2020
Een biologisch geproduceerde Cabernet Sauvgignon wijn uit de subregio Mikulovská, Zuid-Moravië, Tsjechië. De wijn heeft een dichte, karmozijnrode kleur. De geur zit vol kersen en zure kersen. De smaak heeft een hint van chocolade, vanille. De afdronk is medium, licht samentrekkend en toch verfrissend. De wijn is zeer geschikt voor alle pasta's met vlees, tartaar, kalfsvlees, varkensvlees en jong rundvlees, maar ook voor vis zoals zwaardvis en tonijn.
XTEMOS ELEMENT