In de Middeleeuwen was Polen een wijnland. De Kleine IJstijd van de 15de tot de 19de eeuw maakte daar een eind aan. Maar omdat de temperaturen stijgen biedt dat kansen voor wijnbouw. Polen telt nu zes wijnregio’s van Zielona Gora in het zuidwesten, via de steden Wroclaw en Krakau, tot de zuidoostelijke gebieden rond Kazimierz Dolny, Sandomierz en Rzeszow.
sluit. Voor de toetreding van Polen tot de Europese Unie op 1 mei 2004 was het wijnlandschap er armtierig. ‘In de jaren zestig hebben de communistische machthebbers beslist wat restte van de wijnsector ten grave te dragen’, vertelt de wijnjournalist Wojciech Bonkowski. ‘In hun hang naar planning hadden de bazen in Moskou beslist dat landen als Hongarije, Bulgarije en Joegoslavië de wijnleveranciers van het Oostblok mochten zijn. Terwijl Polen alleen wodka mocht stoken: makkelijk te maken en het houdt de arbeiders gehoorzaam.’
Polen telt meer wijnbars dan Duitsland. In warenhuizen koop je de betere wijnen uit de hele wereld en zelfs in de kleine dorpskruidenier vind je wel een aanvaardbare fles.
Enoteca’s schieten in alle steden uit de grond. Polen telt vandaag meer wijnbars dan Duitsland. In warenhuizen koop je de betere wijnen uit de hele wereld en tot in de kleinste ‘sklep spozywczy’ (dorpskruidenier) vind je wel een aanvaardbare fles.

Toont alle 4 resultaten

Toon filters

Johanniter 2019 Ultra Orange

39,95
J'19 Ultra van Dom Bliskowice is een heerlijke puur natuur Oranje wijn gemaakt van de Johanniter druif, een lokale witte wijn druivensoort. De oranje kleur en de aardse tannines komen van het korte contact dat de wijn heeft gehad met haar eigen schillen. Gerijpt verder in RVS tanks. Kruidachtige tonen en aardse tannines, aroma's van rozemarijn en vermutblad, smakelijke groene appel en een prachtige complexiteit.

Johanniter 2020

29,50
J'20 van Dom Bliskowice is een heerlijke aromatische witte wijn. Het is fruitig met tonen van groene appel, een vleugje karamel en wat lichte rozemarijn. We houden van de frisse zuren en de zilte afdronk.

Monday Lisa 2016

16,00
Monday Lisa 2016 van Dom Bliskowice is een fruitig, elegant en complexe wijn, een explosie van bramen zowel in de neus als in de mond. Veel zwarte kersen ook, plus rozemarijn en een vleugje mos. Wijn 3 weken met de schil gefermenteerd, daarna 6 maanden op staal en 8 maanden in oude eiken vaten verder gerijpt.

Riesling 2018

34,00
R'18 van Dom Bliskowice is een droge Riesling op basis van mineraliteit. Geweldig zoutgehalte, aroma's van groene olijven, abrikozen en citroen. Een interessante hint van benzine kan worden gedetecteerd. De wijn evolueert met de tijd, de volgende dag is ie nog beter.