Nine Oaks is een kleine natuurwijnmaker uit Georgië. De wijnen van Nine Oaks worden gemaakt door Mamuka Khurtsidze sinds 2011. Mamuka is geoloog van-huis-uit en hij ging dan ook niet over één nacht ijs bij het kiezen van de juiste wijgaard. Hij onderzocht de bodem en de helling ten opzichte van de zon en vond nabij het stadje Kvareli aan de voet van de Kaukasus bergen zijn ideale locatie. Mamuka maakt al zijn wijnen op de traditionele Georgische wijze: in grote aardewerken amfora’s (qvevri) die zijn ingegraven in de grond. Hij is een natuurwijn maker en dat betekent dat hij niet spuit in de wijngaard en ook niets toevoegt tijdens de fermentatie en de rijping van de wijnen. Puur natuur kortom. Hij werkt met de witte Kisi, Rkatsiteli en Khikhvi druiven en met rode Saperavi.

Toont alle 3 resultaten

Toon filters

Khikhvi 2018

23,00
Weer (zeer beperkt) leverbaar. Zien we niet zo vaak. Een wijn van de Khikhvi druif. Een oeroud ras dat je alleen in Georgië vindt en zelfs daar schaars is. Je spreekt het uit als [Gigve]. Wijnmaker Mamuka Khurtsidze van Nine Oaks Estate maakt er een oranje natuurwijn van. Die is goudgeel, droog en 'aards'. We menen zelfs rettich te ruiken, de 'grote broer van radijs'. Een typisch Georgische eetwijn: Pittig, met meer noten dan fruit in de smaak en nog aardig wat tannine. Die tannine zal de komende jaren steeds zachter worden. Kun je niet wachten, karaffeer dan een paar uur van tevoren of open de fles één of twee dagen vantevoren.

Kisi 2018

23,00
Weer (zeer beperkt) leverbaar. Schenk deze Georgische oranje natuurwijn eens in zwarte glazen aan zelf benoemde wijnkenners. Zodat ze de kleur niet zien. En dan maar raden wat het is. Succes verzekerd. Het krachtige sap van de Kisi druif en de zes maanden rijping met schillen en pitten geven deze wijn eerde het karakter van een rode dan een witte wijn. Hij heeft amber kleur. Met veel gedroogd fruit, kweepeer, theebitters en de frisse zuren van rode bessen. Flinke tannine in de afdronk. Karafeer daarom een paar uur van te voren.

Saperavi 2018

25,00
Deze droge rode wijn is wat vettig, diep donkerrood en krachtig. Met donker bosfruit, de bitters van hazelnoot, de kruidigheid van laurier en flinke tannine. Georgische natuurwijnen die in qvevries (amforen) worden gemaakt krijgen vaak een natuurlijke 'malolactische fermentatie': de scherpe appelzuren worden in zachtere melkzuren omgezet. Kortom: de wijn wordt zachter en ronder. En dan ruikt hij vaak iets naar roomboterbabbelaars dat zal mettertijd verdwijnen en de tannine zal zachter worden. Het fruit en de kruiden blijven.