Tsjechië is een van de minst bekende wijnlanden van Europa. Er wordt al sinds de vroege Middeleeuwen wijn gemaakt. Vooral in het zuidelijke Moravië, aan de grens met Oostenrijk. Met dat land zijn er veel gelijkenissen, zoals de druiven die gebruikt worden. Historisch gezien niet zo vreemd, want beide maakten eeuwenlang deel uit van het zelfde keizerrijk.

De wijnbouw is door de Romeinen al in de vierde eeuw in het huidige Tsjechië geïntroduceerd. In de Middeleeuwen waren de Boheemse wijnen, uit de buurt van Praag, zelfs vrij beroemd in Europa.

Maar toen Tsjechië achter het IJzeren Gordijn verdween is de wijnbouw in de klad geraakt. Tegenwoordig wordt er met veel inzet en passie geprobeerd de 19.000 hectare wijngaarden nieuw leven in te blazen.

Driekwart van de Tsjechische wijnen is wit. De populaire witte druiven vind je ook in de nabij gelegen Oostenrijkse wijngaarden: Ryzlink Vlasšký (Welschriesling), Ryzlink Rýnský (Rijn Riesling), Müller-thurgau, Veltlínské Zelené (Grüner Veltliner), Rulandské Bílé (Pinot Blanc) en Tramin Červiný (Roter Traminer).

De rode wijnen uit Tsjechië zijn meestal zacht en elegant. Ook de rode Tsjechische wijn wordt gemaakt van druiven die we vooral uit Oostenrijk kennen: Svatovavřinecké (St. Laurent), Zweigelt, Modrý Portugal (Portugieser), Frankovka Modra (Blaufränkisch) of Rulandské Modré (Pinot Noir).

Resultaat 1–12 van de 42 resultaten wordt getoond

Toon filters

Blaufrankisch 2017 – strowijn

37,50
De specialiteit van wijnmaker Petr Marcinčák is de productie van stro en van nature zoete wijnen met hun complexiteit en buitengewone harmonie van smaken. Deze strowijn (0,375l) is gemaakt van de Frankova (blaufrankisch). Druiven worden met de hand geplukt en gedroogd op bedjes van eigen geteelde bio-stro ongeveer 4-6 maanden. Waarna de druiven gedurende 36 uur zachtjes worden geperst waarna de wijn in foutenvaten verder rijpt. Smaak is massief, vol, rijk, elegant en fluweelzacht met een buitengewoon boeket van wilde bloemen, honing, gekonfijt fruit. Als dessert wijn perfect, als digestief, aperitief. Gaat goed samen met blauwe kaas, chocolade.

Bokovka 2016

20,50
Dit is een robijnrode en fruitige cuvee speciaal gemaakt voor Bokovka-wijnbar in Praag. Een intens aroma van bosvruchten, cacao en vanille. Zeer geschikt voor bij hertenvlees maar ook bij desserts met chocolade en bij kazen.  

Cabernet Sauvignon 2020

12,50
Een biologisch geproduceerde Cabernet Sauvgignon wijn uit de subregio Mikulovská, Zuid-Moravië, Tsjechië. De wijn heeft een dichte, karmozijnrode kleur. De geur zit vol kersen en zure kersen. De smaak heeft een hint van chocolade, vanille. De afdronk is medium, licht samentrekkend en toch verfrissend. De wijn is zeer geschikt voor alle pasta's met vlees, tartaar, kalfsvlees, varkensvlees en jong rundvlees, maar ook voor vis zoals zwaardvis en tonijn.

Chardonnay 2018

16,00
Chardonnay van een mooie klasse van biologisch geteelde druiven. Vrij neutrale toon. Makkelijk verteerbaar en elegant. Smaak van rijp fruit, klein bittertje in de afdronk.

Chardonnay 2018

19,50
Tsjechische witte halfdroge wijn De geur zit vol met weidebloemen, overrijpe peren en vanille. De smaak is extractief, doet denken aan rijp fruit, boterperen, mango en kruiden. Op het einde is de wijn mineraal, lang en doet hij denken aan de rotsachtige ondergrond van de wijngaard U všech svatých.

Chardonnay 2019

26,50
Nieuwe jaargang. Chardonnay van biodynamisch geteelde druiven. Uit het Tjechische Moravië, zo'n beetje op de zelfde hoogte als de Bourgogne. Geperst door een wijnmaker die finesse en elegantie nastreeft. Spontaan vergist in eiken barriques. Cool climate Chardonnay van grote klasse. Valt op door het ontbreken van welk raar toontje dan ook. Schone wijn. Verteerbaar en elegant. Smooth. Mooi rijp fruit van gele appels. Mild bittertje in de afdronk. Perfect in balans.

Chardonnay 2020

15,75 12,50
Mooie biologisch geproduceerde, histaminearme Chardonnay uit de subregio Velkopavlovická, Zuid-Moravië, Tsjechië. De wijn heeft een mooie, lichtere kleur. De geur vol met aroma van appel, vlierbes en vanille. De wijn gerijpt in houten vaten smaakt naar geroosterde brioche met boter met een aangename afdronk. Het gaat goed samen met pasta en risotto, ook geschikt voor maaltijden met roomsausen en gegrild vlees.

Frankovka 2020

19,50
Deze Frankovka van wijnhuis Plenér is fris, licht, fruitig en met een lager alcoholgehalte. De fermentatie vond plaats in open vaten en is verder gerijpt in roestvrijstalen tanks. De druiven werden geoogst met een hoog suikergehalte en de puree werd gefermenteerd in open vaten. Na de fermentatie is de wijn 12 maanden op eikenhouten vaten gelaten. Deze Frankovka is de allereerste rode wijn die gemaakt is uit de eigen wijngaard van Plenér. Wil je iets fris bij de grill probeer eens de Frankovka gekoeld!

Grüner Veltliner 2018 Edelspitz

21,00
Grüner Veltliner Edelspitz. Unieke witte wijn met een productie van 600 flessen per jaar. Het wordt ambachtelijk geproduceerd, zonder tussenkomst. Het benadrukt het authentieke karakter van de wijnen uit Nový Šaldorf, waaraan ook de Duitse naam Edelspitz is verbonden. Het smaakt verfijnd en tegelijkertijd natuurlijk met een bijna romige textuur en nobelheid. Een van de beste witte wijnen in Moravië. Smaak verbetert door decanteren.

Honing Vino Cibulka

5,00
Bloemenhoning van bijenkolonies van het landgoed van Vino Cibulka op het schiereiland Portz Insel. Gemaakt door de bijen in de schaduw van oude lindebomen, kastanjes en acacia's. Het volume van het potje is ongeveer 1,5 dcl.

Italian Riesling 2015 – dessertwijn

17,50
Deze dessertwijn gemaakt van natuurlijk gedroogde druiven is krachtig, vol, verfijnd, maar tegelijkertijd fris, fluweelzacht en elegant. Een specialiteit van wijnmaker Petr.

Italian Riesling 2018

15,00
Deze Welschriesling, de Tsjechen kennen hem als Ryzlink Vlašky, is licht aromatisch, fris met een verkwikkend zuurtje. Prima.