Slovenië is Europa in het klein: de zonnige Adriatische zee in het zuiden, landelijk laagland met authentieke dorpjes in het midden en besneeuwde Alpentoppen in het noorden. In het Oosten en in het Westen wordt wijn gemaakt. Die uit het Oosten doet Oostenrijks aan, wijn uit het Westen Italiaans.

De Sloveense wijngeschiedenis dateert al van voor de Romeinse tijd. In de middeleeuwen beheerste de Christelijke Kerk de wijnproductie en stond de Sloveense wijn nog steeds in hoog aanzien. Na de druifluis epidemie aan het eind van de negentiende eeuw, en het communisme in de twintigste eeuw kwam ontwikkeling van de Sloveense wijnbouw vrijwel tot stilstand. Een 400-jaar oude wijnrank uit het Oost-Sloveense Maribor, die door de lokale bevolking als een heilige wordt vereerd; een volkslied dat verhaalt over wijn in plaats van heldendaden. Ze zijn exemplarisch voor de rijke Sloveense wijntraditie.

Er worden in Slovenië verscheidene internationale druivenrassen verbouwd, zoals Sauvignon Blanc en Merlot. Maar ook inheemse Midden-Europese druivenrassen komen veel voor. Het bekendst zijn de Furmint, Malvazija, Refošk en Ribolla (in Slovenië: Rebula), die je ook over de Italiaanse grens, in Friuli vindt. Minder bekende rassen zijn bijvoorbeeld Zelen, Vitovska en Pinela.

Toont alle 2 resultaten

Toon filters

Pinela 2018

16,50
Deze witte wijn is puur natuur. Een heldere, strogele kleur met groene reflecties. Direct opvallend is de toon van tropisch fruit zoals ananas en mango in de neus, daarnaast wat geuren van marsepein en iets bloemigs. De smaak is vrolijk door het vele fruit en de sappige afdronk.

Retro Selection 2018

20,00
De Retro wijn van Guerila is levendig, lichtgoud van kleur met heldere reflecties. Bijzonder complexe geur met tonen van rauwe amandelen, gedroogde abrikoos, vers gebakken brood, kamille en honing. De smaak is net zo complex, deze begint vol met tonen van gedroogd fruit, vervolgens geven de zuren de wijn lengte waarbij in de finale een verfijnd bittertje naar voren komt. De smaak blijft maar doorgaan, als een echte strijder! De biodynamisch verkregen Rebula, Zelen, Pinela en Malvasia druiven ondergaan een schilweking van 4 dagen, vervolgens vergist met eigen gist en een jaar rijping in 1.000 liter houten vaten. Na botteling krijgt de wijn nog een flesrijping van 6 maanden alvorens deze verkocht wordt.