XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS
Saperavi 2018
Wijnmaker Nukri Kurdadze liet de biologische Saperavi druiven acht maanden met de schilletjes fermenteren en rijpen in qvevries (amforen). De wijn heeft opwekkende zuren als tegenwicht voor de onwaarschijnlijk geconcentreerde bosfruit en laurierdrop smaken. Pak een vulpen en je kunt er een brief mee schrijven.
Sauvignon 2017 Edelspitz
Sauvignon Blanc Edelspitz. Unieke witte wijn met een productie van 600 flessen per jaar. Het wordt ambachtelijk geproduceerd, zonder tussenkomst. Het benadrukt het authentieke karakter van de wijnen uit Nový Šaldorf, waaraan ook de Duitse naam Edelspitz is verbonden. Licht gouden kleur. Aroma van rijpe witte grapefruit en ananas. De smaak van rijpe ananas met een vleugje vanille. De afdronk is rijk en verrassend lang.
Rosé 2020
Mooie frisse rosé van de Zweigelt. De textuur is sappig, geconcentreerd, de zuurgraad verkwikkend. Evenwichtig en compact.
Proefpakket miniflesjes Vino Cibulka 2022
Een mooie set van vier miniflesjes (0,187l) biologisch geproduceerde wijnen uit hét wijngebied Zuid-Moravië in Tsjechië. Set bestaat uit 2 witte: Sauvignon Blanc, Pinot Gris en 2 rode: Merlot en Pinot Noir. Ideaal om iemand kado te doen of om op een avond 4 wijnen even te proberen. De Sauvignon Blanc is half droog en heeft 13% alcohol. De Pinot Gris is droog en heeft 13,5% alcohol. De Pinot Noir is droog en heeft 15,5% alcohol. De Merlot 13,5%.
XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS SIMPLE

Retro Selection 2018
De Retro wijn van Guerila is levendig, lichtgoud van kleur met heldere reflecties. Bijzonder complexe geur met tonen van rauwe amandelen, gedroogde abrikoos, vers gebakken brood, kamille en honing. De smaak is net zo complex, deze begint vol met tonen van gedroogd fruit, vervolgens geven de zuren de wijn lengte waarbij in de finale een verfijnd bittertje naar voren komt. De smaak blijft maar doorgaan, als een echte strijder!
De biodynamisch verkregen Rebula, Zelen, Pinela en Malvasia druiven ondergaan een schilweking van 4 dagen, vervolgens vergist met eigen gist en een jaar rijping in 1.000 liter houten vaten. Na botteling krijgt de wijn nog een flesrijping van 6 maanden alvorens deze verkocht wordt.
Riesling 2018
De Riesling geeft een slanke en elegante witte wijn met een frisse zuurgraad en een klein zoetje. Deze wijn heeft een breed scala aan geuren en smaken: perzik, grapefruit, groene appel, tot vers gemaaid gras, rozenblaadjes en honing. Is mooi in balans.
Grüner Veltliner Wachrein 2022
Grüner Veltliner. Biologisch dynamische witte wijn. Goudgeel met groene reflecties, kruidige geur van gedroogde kruiden. Ingebed in een strakke structuur. Een droge wijn met een aangenaam zurige afdronk. Vol van smaak en daardoor een ideale begeleider van gerechten.
Weisserburgunder 2023
Deze Pinot Blanc is Fritz jongste Weissburgunder. Heerlijke en gevarieerde begeleider van groenten, vis en vlees.
XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS ALTERNATIVE
Fashion
Riesling 2018 – ijswijn
De specialiteit van wijnmaker Petr Marcinčák is de productie van stro en van nature zoete wijnen met hun complexiteit en buitengewone harmonie van smaken.
Deze ijswijn (0,375l) is gemaakt van de Riesling die na een nacht vorst zijn geoogst. Druiven worden met de hand geplukt.
Smaak is massief, vol, rijk, elegant en fluweelzacht met een buitengewoon boeket van wilde bloemen, honing, gekonfijt fruit.
Als dessert wijn perfect, als digestief, aperitief. Gaat goed samen met blauwe kaas, chocolade.
Chardonnay Waasweg 2021
Chardonnay van de Waasweg wijngaard, heeft een zachte textuur: krachtige strepen, geel met groene reflecties, licht natuurlijk troebel, subtiele geur en pittig in de mond. Uitstekende harmonie, vol en gestructureerd, delicaat samenspel van zoet en zuur, minerale insluitsels met een lange, smaakvolle afdronk.
Riesling 2018
De Riesling geeft een slanke en elegante witte wijn met een frisse zuurgraad en een klein zoetje. Deze wijn heeft een breed scala aan geuren en smaken: perzik, grapefruit, groene appel, tot vers gemaaid gras, rozenblaadjes en honing. Is mooi in balans.
Sauvignon 2019
Op eiken gefermenteerde en gerijpte Sauvignon Blanc, een 'cool climate' wijn uit Zuid-Tsjechië. Unieke stijl kortom. En buitengewoon fraai bovendien. Biodynamisch, wilde gisten, niet gefilterd.
XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS ARROWS PAGINATION

Rkatsiteli 2018 3 Terraces
Natuurwijn van biologische druiven en met zo weinig mogelijk ingrepen door de wijnmaker. Deze Orange wijn heeft een licht amberen kleur. Een neus van gedroogde bladeren, noten en frisse tamarinde zuren. Je proeft die tamarinde zuren ook samen met appeltjes en de milde bitters van groene thee. Complex, intrigerend, loepzuiver en met veel souplesse. Bijzonder orange!
Grüner Veltliner 2018 Edelspitz
Grüner Veltliner Edelspitz. Unieke witte wijn met een productie van 600 flessen per jaar. Het wordt ambachtelijk geproduceerd, zonder tussenkomst. Het benadrukt het authentieke karakter van de wijnen uit Nový Šaldorf, waaraan ook de Duitse naam Edelspitz is verbonden. Het smaakt verfijnd en tegelijkertijd natuurlijk met een bijna romige textuur en nobelheid. Een van de beste witte wijnen in Moravië. Smaak verbetert door decanteren.
ORAN 2016
Een nieuwe jaargang Orange wijn van Grüner Veltliner, Chardonnay en Riesling. Zo oranje als de jassen van Tibetaanse monniken. Wild gefermenteerd met de schil, klein beetje pettilant, boers in stijl met tonen van rode appels, gedroogde abrikozen en sinaasappelkoekjes met chocoladesuikerglazuur, krachtige grip op het gehemelte, kurkdroog, elegant cederkruid, gedroogd fruit, enorme structuur om te bijten, het zuur geeft waanzinnig veel spanning en lengte.
Riesling ‘Eggstra’ 2019
EGGSTRA 2017 is een wijn die van het begin tot het einde is gemaakt in een houten vat in de vorm van een ei. In zeer beperkte oplage gemaakt en nog verkrijgbaar. De Riesling Vlasšký, ook wel Italian Riesling of Welschriesling genoemd is voor dit specifieke vat geselecteerd. Dankzij de ronde vorm van het vat word de gisting van de most niet gehinderd door de randen. De gisting verloopt daardoor soepeler, natuurlijker en harmonieus. Het eiken van het vat laat een kleine hoeveelheid zuurstof in de wijn stromen, wat de wijn helpt te rijpen.
Bij de eerste snuif herken je meteen het glas tussen alle andere wijnen.
Onbehandeld met sulfieten en ongefilterd. Zeer bijzondere wijn voor bij gevogelte.
XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS WITH ICONS
Saperavi 2018
Deze droge rode wijn is wat vettig, diep donkerrood en krachtig. Met donker bosfruit, de bitters van hazelnoot, de kruidigheid van laurier en flinke tannine. Georgische natuurwijnen die in qvevries (amforen) worden gemaakt krijgen vaak een natuurlijke 'malolactische fermentatie': de scherpe appelzuren worden in zachtere melkzuren omgezet. Kortom: de wijn wordt zachter en ronder. En dan ruikt hij vaak iets naar roomboterbabbelaars dat zal mettertijd verdwijnen en de tannine zal zachter worden. Het fruit en de kruiden blijven.
Chardonnay Waasweg 2021
Chardonnay van de Waasweg wijngaard, heeft een zachte textuur: krachtige strepen, geel met groene reflecties, licht natuurlijk troebel, subtiele geur en pittig in de mond. Uitstekende harmonie, vol en gestructureerd, delicaat samenspel van zoet en zuur, minerale insluitsels met een lange, smaakvolle afdronk.
Weisserburgunder 2020
Deze Pinot Blanc is Fritz jongste Weissburgunder. Heerlijke en gevarieerde begeleider van groenten, vis en vlees.
Neuburger 2018
Deze Neuburger geeft een wijn die voller en notiger is dan de bekende Grüner Veltliner. Sappig en zacht. Een zoetje van kiwi en perzik. Breed en bloemig met de blanke amandeltjes waar de druif bekend om staat. Combineert prachtig met lichte Aziatische gerechten of een salade met noten en blauwe kaas. Een aanrader!
XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS LOAD MORE PAGINATION
Honing Vino Cibulka
Bloemenhoning van bijenkolonies van het landgoed van Vino Cibulka op het schiereiland Portz Insel. Gemaakt door de bijen in de schaduw van oude lindebomen, kastanjes en acacia's. Het volume van het potje is ongeveer 1,5 dcl.
Queenoa
We stellen onszelf en onze Queenoa graag voor.
"Wij" zijn de familie Salomon - Fritz, Birgit, Johanna, Stefanie, Fritz en Josefine. Wat bij ons tafel komt, voldoet eigenlijk altijd aan seizoensgebondenheid, regionaliteit en biologische kwaliteit.
Toen de oudste dochter Johanna een paar jaar geleden begon met plantaardige voeding, belandde de eerste portie van de hyped superfood quinoa onvermijdelijk op ons bord. Maar met enige geografische kennis leek de lange reis die deze kleine korrels moesten afleggen ons niet langer geheel in overeenstemming met onze claim op regionaliteit.
Met een zekere avontuurlijke geest in ons, hartstochtelijk vastbesloten om niet zo gemakkelijk culinaire en agrarische grenzen te accepteren, besloten we zonder verder oponthoud om gewoon onze eigen quinoa te kweken. Zo gezegd, zo gedaan, we kregen de zaden, en een paar pogingen later konden we in 2019 eindelijk onze eerste eigen quinoa oogsten.
Biologisch is logisch, onze boerderij is dynamisch, zo produceren we de eerste quinoa uit Oostenrijk in Demeter-kwaliteit. Gemotiveerd om de hoogste kwaliteit in harmonie te brengen met het beste voor onze omgeving.
Saint Laurent 2021
Een biologisch geproduceerde Saint Laurent wijn uit de subregio Velkopavlovická, Zuid-Moravië, Tsjechië. De Oost Europese variant Saint Laurent is een oorspronkelijke druivensoort uit de Elsas en verwant aan de Pinot Noir maar dan iets aardser.
Cabernet Sauvignon 2020
Een biologisch geproduceerde Cabernet Sauvgignon wijn uit de subregio Mikulovská, Zuid-Moravië, Tsjechië. De wijn heeft een dichte, karmozijnrode kleur. De geur zit vol kersen en zure kersen. De smaak heeft een hint van chocolade, vanille. De afdronk is medium, licht samentrekkend en toch verfrissend. De wijn is zeer geschikt voor alle pasta's met vlees, tartaar, kalfsvlees, varkensvlees en jong rundvlees, maar ook voor vis zoals zwaardvis en tonijn.
XTEMOS ELEMENT