XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS
ORAN 2016
Een nieuwe jaargang Orange wijn van Grüner Veltliner, Chardonnay en Riesling. Zo oranje als de jassen van Tibetaanse monniken. Wild gefermenteerd met de schil, klein beetje pettilant, boers in stijl met tonen van rode appels, gedroogde abrikozen en sinaasappelkoekjes met chocoladesuikerglazuur, krachtige grip op het gehemelte, kurkdroog, elegant cederkruid, gedroogd fruit, enorme structuur om te bijten, het zuur geeft waanzinnig veel spanning en lengte.
Grüner Veltliner 2017 Maulbeerpark
Grüner Veltliner van de Maulbeerpark wijngaard. Zeer de moeite waard! Biologische Dynamisch. Krachtig, expressief en inhoudelijk. Mondvullend elegant en strak geweven. De aroma's variëren van vers tropisch fruit zoals rijpe ananas en suikermeloen tot gembertonen, waarbij ook voldoende ruimte wordt gegeven aan de klassieke Veltliner-smaak. Filigraan tannines en fijne bitterstoffen, minerale zoutheid en compacte zuurgraad onderstrepen een compacte en geconcentreerde body die recht en zorgeloos over het gehemelte loopt.
Saperavi 2018
Deze droge rode wijn is wat vettig, diep donkerrood en krachtig. Met donker bosfruit, de bitters van hazelnoot, de kruidigheid van laurier en flinke tannine. Georgische natuurwijnen die in qvevries (amforen) worden gemaakt krijgen vaak een natuurlijke 'malolactische fermentatie': de scherpe appelzuren worden in zachtere melkzuren omgezet. Kortom: de wijn wordt zachter en ronder. En dan ruikt hij vaak iets naar roomboterbabbelaars dat zal mettertijd verdwijnen en de tannine zal zachter worden. Het fruit en de kruiden blijven.
Roter Veltliner 2019
Met de hand geplukt in 25 kg boxen. Langzaam en voorzichtig geperst nadat de druiven 14 uur met schil hebben gelegen. Spontaan gegist in Rvs tank meer dan 12 maanden gerijpt. Ongefilterd gebotteld. Beetje kruidig in de neus. Vettig in de mond, fris, levendig.
XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS SIMPLE

Grüner Veltliner 2019
Grüner Veltliner 2019. Mooi, elegant en fruitige instapwijn van Fritz Salomon.
Honing Vino Cibulka
Bloemenhoning van bijenkolonies van het landgoed van Vino Cibulka op het schiereiland Portz Insel. Gemaakt door de bijen in de schaduw van oude lindebomen, kastanjes en acacia's. Het volume van het potje is ongeveer 1,5 dcl.
Cabernet Sauvignon 2022
Een biologisch geproduceerde Cabernet Sauvignon wijn uit de subregio Mikulovská, Zuid-Moravië, Tsjechië. De wijn heeft een diepe rode kleur. Geurige licht zure kersen. De smaak heeft een hint van chocolade, vanille. De afdronk is medium, licht samentrekkend en toch fris. De wijn is zeer geschikt voor alle pasta's met vlees, tartaar, kalfsvlees, varkensvlees en jong rundvlees, maar ook bij vis zoals zwaardvis en tonijn doet ie het goed.
Palava 2023
Mooie biologisch geproduceerde, histaminearme Palava uit de subregio Mikulovská, Zuid-Moravië, Tsjechië. Wijn met een diepgele kleur, hoge viscositeit, kruidig aroma, smaak is extractief, aroma van snufje hooi en gebakken honingkoekjes, afdronk is medium met vleugjes zachte vanille.
XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS ALTERNATIVE
Fashion
Riesling 2018 – ijswijn
De specialiteit van wijnmaker Petr Marcinčák is de productie van stro en van nature zoete wijnen met hun complexiteit en buitengewone harmonie van smaken.
Deze ijswijn (0,375l) is gemaakt van de Riesling die na een nacht vorst zijn geoogst. Druiven worden met de hand geplukt.
Smaak is massief, vol, rijk, elegant en fluweelzacht met een buitengewoon boeket van wilde bloemen, honing, gekonfijt fruit.
Als dessert wijn perfect, als digestief, aperitief. Gaat goed samen met blauwe kaas, chocolade.
Khikhvi 2018
Op het etiket zien we de mannen van Casreli in hun favoriete habitat: aan tafel met veel eten en wijn. Deze oranje natuurwijn van Casreli uit Georgie is een natuurwijn pur sang. Zuiver, helder en bijna goudkleurig. Aards. Hazelnoten, dikke marmelade en gedroogd fruit van rijpe abrikozen. Zes maanden rijping met schil en pit in een qvevri, een grote aardewerken amfoor die in de grond is gegraven. Iets koelen zo'n wijn en er altijd wat bij eten want daar is ie voor bedoeld.
Cabernet Sauvignon 2022
Een biologisch geproduceerde Cabernet Sauvignon wijn uit de subregio Mikulovská, Zuid-Moravië, Tsjechië. De wijn heeft een diepe rode kleur. Geurige licht zure kersen. De smaak heeft een hint van chocolade, vanille. De afdronk is medium, licht samentrekkend en toch fris. De wijn is zeer geschikt voor alle pasta's met vlees, tartaar, kalfsvlees, varkensvlees en jong rundvlees, maar ook bij vis zoals zwaardvis en tonijn doet ie het goed.
Saperavi 2018
Deze droge rode wijn is wat vettig, diep donkerrood en krachtig. Met donker bosfruit, de bitters van hazelnoot, de kruidigheid van laurier en flinke tannine. Georgische natuurwijnen die in qvevries (amforen) worden gemaakt krijgen vaak een natuurlijke 'malolactische fermentatie': de scherpe appelzuren worden in zachtere melkzuren omgezet. Kortom: de wijn wordt zachter en ronder. En dan ruikt hij vaak iets naar roomboterbabbelaars dat zal mettertijd verdwijnen en de tannine zal zachter worden. Het fruit en de kruiden blijven.
XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS ARROWS PAGINATION

Sauvignon 2019
Op eiken gefermenteerde en gerijpte Sauvignon Blanc, een 'cool climate' wijn uit Zuid-Tsjechië. Unieke stijl kortom. En buitengewoon fraai bovendien. Biodynamisch, wilde gisten, niet gefilterd.
Pinot Gris 2020
Een mooie biologisch geproduceerde Pinot Gris wijn uit Zuid-Moravië, Tsjechië. Deze wijn zit vol verzadigde kleuren met een lichte sprankeling. Heeft het aroma van rijpe mirabel en sinaasappelschil. Qua dronk vanille, dan zachtheid, delicatesse, nobelheid met de nasmaak van geroosterde boterachtige brioche. Medium lange afdronk met fijn gestructureerde tannines. Geschikt om alleen te drinken, of in combinatie met vis op sinaasappels, of bij vlees met roomsaus.
Grüner Veltliner 2017 Maulbeerpark
Grüner Veltliner van de Maulbeerpark wijngaard. Zeer de moeite waard! Biologische Dynamisch. Krachtig, expressief en inhoudelijk. Mondvullend elegant en strak geweven. De aroma's variëren van vers tropisch fruit zoals rijpe ananas en suikermeloen tot gembertonen, waarbij ook voldoende ruimte wordt gegeven aan de klassieke Veltliner-smaak. Filigraan tannines en fijne bitterstoffen, minerale zoutheid en compacte zuurgraad onderstrepen een compacte en geconcentreerde body die recht en zorgeloos over het gehemelte loopt.
Zweigelt 2019
Een prachtig rode frisse wijn net gebotteld door Fritz. Mooi robijnrood, fruitig en fris tegelijkertijd ietsje droog en met hele lichte tannines.
XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS WITH ICONS
Chardonnay 2014 Kirchberg
Deze Chardonnay uit 2014 is een volle en frisse wijn van Fritz wijngoed Kirchberg. Druiven zijn met de hand geplukt in 25 kg kisten vervolgens geperst. Daarna ca 22 maanden op natuurlijke wijze vergist in kleine houten vaten.
Gruner Veltliner 2022
Mooie biologisch geproduceerde, histaminearme Gruner Veltiner (Veltlinské Zelené) uit de subregio Mikulovská, Zuid-Moravië, Tsjechië. De wijn heeft een mooie, lichte kleur met een licht zoetje.
Pinot Noir 2023
Een biologisch geproduceerde Pinot Noir uit de subregio Velkopavlovská, Zuid-Moravië, Tsjechië. De wijn heeft een donkere robijnrode kleur met baksteenreflecties. Het aroma is vol frisse fruitigheid & kruidigheid. De smaak is rode bosvruchten. De wijn is bedoeld voor rood vlees, gevuld gevogelte en wild. Het is ook geschikt om nog enkele jaren verder te rijpen.
Pinot Gris Orange 2017
Weer een lekkere Orange wijn van Petr Marcincak. Deze is iets droger dan zijn 2 zusjes uit 2018. Mooie licht oranje-gele kleur, een droge en verfijnde oranjewijn. Ruikt naar bio-appelmoes en cider. Is vrij lichtvoetig voor een oranje wijn. Veel appels en peren en een subtiel kruidnageltje. Druiven weken met schil 2-3 weken daarna worden de druiven geperst, na de fermentatie wordt grove droesem van de wijn gescheiden en fermenteert ze nog enige tijd door. Dan wordt de wijn gefilterd tot een fris en fruitige maar met volle tekstuur en kleur. Echt een hele makkelijke Oran wijn!
XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS LOAD MORE PAGINATION
Honing Vino Cibulka
Bloemenhoning van bijenkolonies van het landgoed van Vino Cibulka op het schiereiland Portz Insel. Gemaakt door de bijen in de schaduw van oude lindebomen, kastanjes en acacia's. Het volume van het potje is ongeveer 1,5 dcl.
Queenoa
We stellen onszelf en onze Queenoa graag voor.
"Wij" zijn de familie Salomon - Fritz, Birgit, Johanna, Stefanie, Fritz en Josefine. Wat bij ons tafel komt, voldoet eigenlijk altijd aan seizoensgebondenheid, regionaliteit en biologische kwaliteit.
Toen de oudste dochter Johanna een paar jaar geleden begon met plantaardige voeding, belandde de eerste portie van de hyped superfood quinoa onvermijdelijk op ons bord. Maar met enige geografische kennis leek de lange reis die deze kleine korrels moesten afleggen ons niet langer geheel in overeenstemming met onze claim op regionaliteit.
Met een zekere avontuurlijke geest in ons, hartstochtelijk vastbesloten om niet zo gemakkelijk culinaire en agrarische grenzen te accepteren, besloten we zonder verder oponthoud om gewoon onze eigen quinoa te kweken. Zo gezegd, zo gedaan, we kregen de zaden, en een paar pogingen later konden we in 2019 eindelijk onze eerste eigen quinoa oogsten.
Biologisch is logisch, onze boerderij is dynamisch, zo produceren we de eerste quinoa uit Oostenrijk in Demeter-kwaliteit. Gemotiveerd om de hoogste kwaliteit in harmonie te brengen met het beste voor onze omgeving.
Saint Laurent 2021
Een biologisch geproduceerde Saint Laurent wijn uit de subregio Velkopavlovická, Zuid-Moravië, Tsjechië. De Oost Europese variant Saint Laurent is een oorspronkelijke druivensoort uit de Elsas en verwant aan de Pinot Noir maar dan iets aardser.
Cabernet Sauvignon 2020
Een biologisch geproduceerde Cabernet Sauvgignon wijn uit de subregio Mikulovská, Zuid-Moravië, Tsjechië. De wijn heeft een dichte, karmozijnrode kleur. De geur zit vol kersen en zure kersen. De smaak heeft een hint van chocolade, vanille. De afdronk is medium, licht samentrekkend en toch verfrissend. De wijn is zeer geschikt voor alle pasta's met vlees, tartaar, kalfsvlees, varkensvlees en jong rundvlees, maar ook voor vis zoals zwaardvis en tonijn.
XTEMOS ELEMENT