Tsjechië is een van de minst bekende wijnlanden van Europa. Er wordt al sinds de vroege Middeleeuwen wijn gemaakt. Vooral in het zuidelijke Moravië, aan de grens met Oostenrijk. Met dat land zijn er veel gelijkenissen, zoals de druiven die gebruikt worden. Historisch gezien niet zo vreemd, want beide maakten eeuwenlang deel uit van het zelfde keizerrijk.

De wijnbouw is door de Romeinen al in de vierde eeuw in het huidige Tsjechië geïntroduceerd. In de Middeleeuwen waren de Boheemse wijnen, uit de buurt van Praag, zelfs vrij beroemd in Europa.

Maar toen Tsjechië achter het IJzeren Gordijn verdween is de wijnbouw in de klad geraakt. Tegenwoordig wordt er met veel inzet en passie geprobeerd de 19.000 hectare wijngaarden nieuw leven in te blazen.

Driekwart van de Tsjechische wijnen is wit. De populaire witte druiven vind je ook in de nabij gelegen Oostenrijkse wijngaarden: Ryzlink Vlasšký (Welschriesling), Ryzlink Rýnský (Rijn Riesling), Müller-thurgau, Veltlínské Zelené (Grüner Veltliner), Rulandské Bílé (Pinot Blanc) en Tramin Červiný (Roter Traminer).

De rode wijnen uit Tsjechië zijn meestal zacht en elegant. Ook de rode Tsjechische wijn wordt gemaakt van druiven die we vooral uit Oostenrijk kennen: Svatovavřinecké (St. Laurent), Zweigelt, Modrý Portugal (Portugieser), Frankovka Modra (Blaufränkisch) of Rulandské Modré (Pinot Noir).

Toont alle 3 resultaten

Toon filters

Blaufrankisch 2017 – strowijn

37,50
De specialiteit van wijnmaker Petr Marcinčák is de productie van stro en van nature zoete wijnen met hun complexiteit en buitengewone harmonie van smaken. Deze strowijn (0,375l) is gemaakt van de Frankova (blaufrankisch). Druiven worden met de hand geplukt en gedroogd op bedjes van eigen geteelde bio-stro ongeveer 4-6 maanden. Waarna de druiven gedurende 36 uur zachtjes worden geperst waarna de wijn in foutenvaten verder rijpt. Smaak is massief, vol, rijk, elegant en fluweelzacht met een buitengewoon boeket van wilde bloemen, honing, gekonfijt fruit. Als dessert wijn perfect, als digestief, aperitief. Gaat goed samen met blauwe kaas, chocolade.

Riesling ‘Eggstra’ 2019

37,50
EGGSTRA 2017 is een wijn die van het begin tot het einde is gemaakt in een houten vat in de vorm van een ei. In zeer beperkte oplage gemaakt en nog verkrijgbaar. De Riesling Vlasšký, ook wel Italian Riesling of Welschriesling genoemd is voor dit specifieke vat geselecteerd. Dankzij de ronde vorm van het vat word de gisting van de most niet gehinderd door de randen. De gisting verloopt daardoor soepeler, natuurlijker en harmonieus. Het eiken van het vat laat een kleine hoeveelheid zuurstof in de wijn stromen, wat de wijn helpt te rijpen. Bij de eerste snuif herken je meteen het glas tussen alle andere wijnen. Onbehandeld met sulfieten en ongefilterd. Zeer bijzondere wijn voor bij gevogelte.

Sauvignon 2019

33,00
Op eiken gefermenteerde en gerijpte Sauvignon Blanc, een 'cool climate' wijn uit Zuid-Tsjechië. Unieke stijl kortom. En buitengewoon fraai bovendien. Biodynamisch, wilde gisten, niet gefilterd.