De Khikvi is een inheemse Georgische witte druif die waar droge en zoete kwaliteitswijnen van worden gemaakt. Ze hebben een goede, vrij krachtige structuur. Veel Khikvi druiven worden gemaakt om oranje wijnen van te maken, volgens de traditionele Georgische qvevri methode. De Khikvi (spreek uit: ‘Gigve’) groeit alleen Georgië, voornamelijk in de westelijke provincie Khachetië. Het is een oeroude druif die hier waarschijnlijk al in de Middeleeuwen stond aangeplant. Zo lang wordt er ook al wijn van gemaakt. Al zie je die zelden want ook in Georgië is de Khikhvi relatief schaars.

Georgische wijnmakers maken zowel droge als zoete witte wijn van de Khikhvi. De meeste gebruiken hem om oranje wijnen van te maken, volgens de qvevri methode, want daar leent deze druif zich uitstekend voor.

Toont alle 2 resultaten

Toon filters

Khikhvi 2018

23,00
Weer (zeer beperkt) leverbaar. Zien we niet zo vaak. Een wijn van de Khikhvi druif. Een oeroud ras dat je alleen in Georgië vindt en zelfs daar schaars is. Je spreekt het uit als [Gigve]. Wijnmaker Mamuka Khurtsidze van Nine Oaks Estate maakt er een oranje natuurwijn van. Die is goudgeel, droog en 'aards'. We menen zelfs rettich te ruiken, de 'grote broer van radijs'. Een typisch Georgische eetwijn: Pittig, met meer noten dan fruit in de smaak en nog aardig wat tannine. Die tannine zal de komende jaren steeds zachter worden. Kun je niet wachten, karaffeer dan een paar uur van tevoren of open de fles één of twee dagen vantevoren.

Khikhvi 2018

21,50
Op het etiket zien we de  mannen van Casreli in hun favoriete habitat: aan tafel met veel eten en wijn. Deze oranje natuurwijn van Casreli uit Georgie is een natuurwijn pur sang. Zuiver, helder en bijna goudkleurig. Aards. Hazelnoten, dikke marmelade en gedroogd fruit van rijpe abrikozen. Zes maanden rijping met schil en pit in een qvevri, een grote aardewerken amfoor die in de grond is gegraven. Iets koelen zo'n wijn en er altijd wat bij eten want daar is ie voor bedoeld.