Wanneer we de roze bessen aan de buitenkant van de druiventros zien, zouden we denken dat roter veltliner het zongebruinde broertje is van grüner veltliner. Maar dat is niet zo. Deze druif behoort zelfs niet tot dezelfde familie, zoals DNA-onderzoek uitwijst. Zijn echte origine is overigens niet helemaal duidelijk.
Roter veltliner kwam iets meer dan 300 jaar geleden in Oostenrijk terecht, maar zou oorspronkelijk van de regio rond het Italiaanse Comomeer komen, Valtellina of de vallei van de Adda. Wellicht werd deze druif reeds in de Romeinse tijd geteeld. Maar met ‘zou’ en ‘wellicht’ zijn we niet veel, het is wat er in de fles zit dat telt!

We mogen zijn ouders dan niet kennen, toch merken we op dat hij gemakkelijk kruisingen aangaat met andere druivenrassen. Met sylvaner zorgt hij voor de frühroter veltliner en de neuburger, en met savagnin voor de rotgipfler en bijna met zekerheid voor de zierfandler. Deze kameleon muteert ook heel spontaan en wordt dan brauner veltliner of gelbling, naarmate de kleur van de gele druiven die hij draagt, weißer veltliner en grober veltliner. Wat een familie!
Roter veltliner is een sterke groeier en op heel vruchtbare bodems produceert hij veel te veel druiven, te vermijden dus. Omdat hij geen schrik heeft van de droogte of warmte, voelt hij zich goed op plaatsen met veel zon die goed waterdoorlatend zijn. Zijn favoriete bodems zijn löss en kalkachtige kiezel. Hij houdt ervan om zijn tijd te nemen en laat te rijpen, met als resultaat bessen die lichtjes overrijp zijn maar met verrassend veel zuren. Tegelijk is hij gevoelig voor rot en is het aangeraden om in vochtige wijnjaren een deel van de bladeren te verwijderen. Maar dat houdt ook een risico in, want wanneer hij aan ultraviolette straling wordt blootgesteld, kunnen de lichtroze bessen richting violet gaan.
De bladeren zijn groot, diep ingesneden, gekarteld en vijflobbig. De druiventros bezit een conische vorm, met compacte en ronde bessen met een dikke schil. Deze schil zorgt ervoor dat er edelrot kan ontstaan.

Toont alle 2 resultaten

Toon filters

Roter Veltliner 2019

29,50

Met de hand geplukt in 25 kg boxen. Langzaam en voorzichtig geperst nadat de druiven 14 uur met schil hebben gelegen. Spontaan gegist in Rvs tank meer dan 12 maanden gerijpt. Ongefilterd gebotteld. Beetje kruidig in de neus. Vettig in de mond, fris, levendig.

   

Roter Veltliner 2022

19,50

Met de hand geplukt in 25 kg boxen. Langzaam en voorzichtig geperst nadat de druiven 14 uur met schil hebben gelegen. Spontaan gegist in Rvs tank meer dan 12 maanden gerijpt. Ongefilterd gebotteld. Beetje kruidig in de neus. Vettig in de mond, fris, levendig.