Het belangrijkste verschil tussen een biologische wijn en een ‘normale wijn’ is het gebruik van biologisch geteelde druiven, er worden geen herbiciden en pesticiden gebruikt. De biologische wijnmaker past juist allerlei slimme ‘ecologische trucs’ toe om de wijngaard gezond te houden. Hij plant bijvoorbeeld specifieke bloemen, die de schadelijke insecten van de druiven lokken. Vogels die op de bloemen afkomen eten vervolgens weer de insecten op. De wijn is niet alleen schoner en duurzamer dan ‘gewone wijn’ maar heeft vaker ook een hoge kwaliteit. En dat proef je. Hieronder de Standaard® biologische wijnen. Meer info.

Resultaat 1–12 van de 13 resultaten wordt getoond

Toon filters

Blaufrankisch 2017 – strowijn

37,50
De specialiteit van wijnmaker Petr Marcinčák is de productie van stro en van nature zoete wijnen met hun complexiteit en buitengewone harmonie van smaken. Deze strowijn (0,375l) is gemaakt van de Frankova (blaufrankisch). Druiven worden met de hand geplukt en gedroogd op bedjes van eigen geteelde bio-stro ongeveer 4-6 maanden. Waarna de druiven gedurende 36 uur zachtjes worden geperst waarna de wijn in foutenvaten verder rijpt. Smaak is massief, vol, rijk, elegant en fluweelzacht met een buitengewoon boeket van wilde bloemen, honing, gekonfijt fruit. Als dessert wijn perfect, als digestief, aperitief. Gaat goed samen met blauwe kaas, chocolade.

Bokovka 2016

20,50
Dit is een robijnrode en fruitige cuvee speciaal gemaakt voor Bokovka-wijnbar in Praag. Een intens aroma van bosvruchten, cacao en vanille. Zeer geschikt voor bij hertenvlees maar ook bij desserts met chocolade en bij kazen.  

Johanniter 2019 Ultra Orange

39,95
J'19 Ultra van Dom Bliskowice is een heerlijke puur natuur Oranje wijn gemaakt van de Johanniter druif, een lokale witte wijn druivensoort. De oranje kleur en de aardse tannines komen van het korte contact dat de wijn heeft gehad met haar eigen schillen. Gerijpt verder in RVS tanks. Kruidachtige tonen en aardse tannines, aroma's van rozemarijn en vermutblad, smakelijke groene appel en een prachtige complexiteit.

Johanniter 2020

29,50
J'20 van Dom Bliskowice is een heerlijke aromatische witte wijn. Het is fruitig met tonen van groene appel, een vleugje karamel en wat lichte rozemarijn. We houden van de frisse zuren en de zilte afdronk.

Khikhvi 2018

23,00
Weer (zeer beperkt) leverbaar. Zien we niet zo vaak. Een wijn van de Khikhvi druif. Een oeroud ras dat je alleen in Georgië vindt en zelfs daar schaars is. Je spreekt het uit als [Gigve]. Wijnmaker Mamuka Khurtsidze van Nine Oaks Estate maakt er een oranje natuurwijn van. Die is goudgeel, droog en 'aards'. We menen zelfs rettich te ruiken, de 'grote broer van radijs'. Een typisch Georgische eetwijn: Pittig, met meer noten dan fruit in de smaak en nog aardig wat tannine. Die tannine zal de komende jaren steeds zachter worden. Kun je niet wachten, karaffeer dan een paar uur van tevoren of open de fles één of twee dagen vantevoren.

Khikhvi 2018

21,50
Op het etiket zien we de  mannen van Casreli in hun favoriete habitat: aan tafel met veel eten en wijn. Deze oranje natuurwijn van Casreli uit Georgie is een natuurwijn pur sang. Zuiver, helder en bijna goudkleurig. Aards. Hazelnoten, dikke marmelade en gedroogd fruit van rijpe abrikozen. Zes maanden rijping met schil en pit in een qvevri, een grote aardewerken amfoor die in de grond is gegraven. Iets koelen zo'n wijn en er altijd wat bij eten want daar is ie voor bedoeld.

Kisi 2018

21,00
Deze oranje natuurwijn van Casreli uit Georgie is opvallend fruitig, ondanks zes maanden rijping met schil en pit in een qvevri, een grote aardewerken amfoor die in de grond is gegraven. Het fruit doet denken aan een ice tea met perzik, met een snufje witte peper. Je ruikt het, en je proeft het ook, samen met de bitters van walnoten, abrikozenmarmelade, gele pruimen en tannine in de afdronk. Iets koelen zo'n wijn en er altijd wat bij eten want daar is ie voor bedoeld.

Riesling ‘Eggstra’ 2019

37,50
EGGSTRA 2017 is een wijn die van het begin tot het einde is gemaakt in een houten vat in de vorm van een ei. In zeer beperkte oplage gemaakt en nog verkrijgbaar. De Riesling Vlasšký, ook wel Italian Riesling of Welschriesling genoemd is voor dit specifieke vat geselecteerd. Dankzij de ronde vorm van het vat word de gisting van de most niet gehinderd door de randen. De gisting verloopt daardoor soepeler, natuurlijker en harmonieus. Het eiken van het vat laat een kleine hoeveelheid zuurstof in de wijn stromen, wat de wijn helpt te rijpen. Bij de eerste snuif herken je meteen het glas tussen alle andere wijnen. Onbehandeld met sulfieten en ongefilterd. Zeer bijzondere wijn voor bij gevogelte.

Riesling 2018

34,00
R'18 van Dom Bliskowice is een droge Riesling op basis van mineraliteit. Geweldig zoutgehalte, aroma's van groene olijven, abrikozen en citroen. Een interessante hint van benzine kan worden gedetecteerd. De wijn evolueert met de tijd, de volgende dag is ie nog beter.

Rkatsiteli 2018 3 Terraces

22,50
Natuurwijn van biologische druiven en met zo weinig mogelijk ingrepen door de wijnmaker. Deze Orange wijn heeft een licht amberen kleur. Een neus van gedroogde bladeren, noten en frisse tamarinde zuren. Je proeft die tamarinde zuren ook samen met appeltjes en de milde bitters van groene thee. Complex, intrigerend, loepzuiver en met veel souplesse. Bijzonder orange!

Rkatsiteli-Chinuri 3 Terraces 2018

21,00
Wijnmaker Nukri Kurdadze liet de biologische Rkatsiteli en Chinuri druiven drie maanden met de schilletjes fermenteren en rijpen in qvevries (amforen). Daarna deed hij deze ORANGE wijn nog vier maanden in andere qvevries op lager gelegen 'terassen' in zijn kelder. Zijn unieke 'terrassen methode' leidt tot zachte en krachtige oranje wijn. Deze natuurwijn doet denken aan hazelnoottaart, kweepeer gelei, amandelspijs en geconfijte abrikoos. Dat klinkt zoet, maar hij is toch helemaal droog. Met een bescheiden alcoholpercentage en wat tannine in de afdronk.
 

Saperavi 2018

25,00
Deze droge rode wijn is wat vettig, diep donkerrood en krachtig. Met donker bosfruit, de bitters van hazelnoot, de kruidigheid van laurier en flinke tannine. Georgische natuurwijnen die in qvevries (amforen) worden gemaakt krijgen vaak een natuurlijke 'malolactische fermentatie': de scherpe appelzuren worden in zachtere melkzuren omgezet. Kortom: de wijn wordt zachter en ronder. En dan ruikt hij vaak iets naar roomboterbabbelaars dat zal mettertijd verdwijnen en de tannine zal zachter worden. Het fruit en de kruiden blijven.