Bott Frigyes is een bijzondere wijnmaker. Hij maakt wijnen van vulkanische wijngaarden in het zuiden van Slowakije, pal aan de grens met Hongarije. Een regio waar men Hongaars spreekt, omdat het hier tot de Eerste Wereldoorlog Hongarije was. En waar Bott Frigyes de oude wijntradities in ere houdt. Door fraaie wijnen te maken van Hongaarse en internationale druiven. Met weinig interventie in de kelder, maar met zeer veel karakter in het glas.

De wijngaarden van Bott Frigyes liggen op de flanken van de Muzsla heuvel. In de oksel van de Donau en de Hron (Garam in het Hongaars) aan de zuidgrens van Slowakije. Vroeger hoorden die bij de wijngaarden van de kathedraal van Esztergom, aan de andere kant van de Donau in Hongarije. Ze hebben een bodem van vulkanische klei en leisteen. Bijzonder rijk aan mineralen.

In de tijd van het Oostenrijk-Hongaarse rijk was dit een vermaarde (Hongaarse) wijnregio. Na de Eerste Wereldoorlog raakte de regio in de vergetelheid. Het is de missie van Bott Frigyes om de rijke cultuur van de regio weer te laten zien. Om het voor toeristen de moeite waard te maken de regio te bezoeken. Door ze te laten genieten van goede wijnen, liefst in combinatie met de gatronomische cultuur van de regio.

Om deze reden werken ze biodynamisch in de wijngaard. Het gaat immers om kwaliteit en de eer van de regio. In de kelder wordt zo weinig mogelijk in gegrepen. De druiven worden spontaan vergist. Ze rijpen in oude houten vaten en in amforen, heel lang met de gisten en zonder de temperatuur te reguleren. Ze worden niet geklaard of gefilterd en er wordt nauwelijks sulfiet toegevoegd. Natuurwijnen kortom. Maar dan wel het super zuivere type, zonder rare ‘foutjes’.

De wijnen worden gemaakt door Frigyes (Hongaren spreken altijd eerst de achternaam en dan de voornaam uit) en zijn zoon Frici. Ze hebben Hongaarse varieteiten in de wijngaard als Furmint, Hárslevelű, Juhfark, Kékfrankos en Kadarka. Daarnaast verbouwen ze internationale varieteiten als Pinot Blanc, Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Noir en Pinot Meunier.

Showing all 2 results

Toon filters

MUZSLA 2019

25,50
Nog slechts 1 fles op voorraad! Muzsla is een gemeente in het zuiden van Slowakije, met nog geen tweeduizend inwoners, op een heuvel van vulkanische klei. Een eeuw geleden wat het hier nog Hongaars en dat wordt er ook nog steeds gesproken. Bott Frigyes maakt er bijzondere wijnen. Hij verstaat de kunst van het weglaten. Hij laat de natuur zijn gang gaan. Deze witte wijn heeft een paar dagen schilcontact gehad. Cuvée van de druiven Sauvignon Blanc, Pinot Blanc en Riesling. Geel van kleur. Fris fruit van appel, pomalo en mandarijn. Visalis en zest van een sinaasappelschil. Kamperfoelie. Veel breedte, flinke mineraliteit en een beetje tannine. Intrigerende wijn.

SUPER GRANUM 2018

28,50
Nog slechts 1 fles op voorraad!
Blend van biodynamisch geteelde Furmint, Hárslevelű en Juhfark druiven. Uit de vulkanische wijngaarden die eens de kathedraal van Esztergom toebehoorden. Bott Frigyes fermenteerde de druiven in grote houten vaten. Omdat hij een krachtige witte wilde, liet hij ze lang mét de gisten rijpen. Deze man maakte al natuurwijn toen die term nog niet bestond. Zijn witte vlaggenschip ruikt naar citrus, rijpe perzik, venkel, honing en kardemom. In de aanzet herken je meteen de mineraliteit van de vulkanische wijngaard. Hij kietelt je tandvlees. En hij heeft kracht, inhoud en barst uit z'n voegen van de energie. Frisse citrus, marsepein en peer. Een heel spannende wijn met veel lengte.