Oostenrijkse wijn is razend populair. Het zijn vooral kleine familiebedrijven die al generaties lang met veel zorg en toewijding uitstekende wijn maken. Oostenrijkse wijnen vallen op door hun zuiverheid en mineralen. De witte zijn knisperend fris, de rode Oostenrijkse wijn is elegant en fruitig. J

De Grüner Veltliner is de nationale trots van Oostenrijk. Hij is goed voor wel een derde van de wijngaarden. De Riesling is de andere grote witte druif van Oostenrijk. De witte Muskat Ottonel is in opkomst. De kruidige wijn van deze druif wordt door Oostenrijkse wijnboeren vaak strak en droog gemaakt. Ooit van Neuburger, Welschriesling of Rotgipfler gehoord? Ook typisch Oostenrijkse witte druiven en zeer de moeite van het proeven waard. Bekend in Oostenrijk zijn ook Chardonnay en de Sauvignon Blanc.

De Zweigelt, Sankt Laurent, en Blaufränkische druif zijn de Oostenrijkse ‘blauwe drie-eenheid’. Ze hebben meer dan één ding gemeen! De St. Laurent en Blaufränkisch hebben begin twintigste eeuw een relatie gehad. Daaruit is de Zweigelt geboren. De hele familie is elegant en vooral heel fruitig. Daaraast worden Franse druiven verbouwd, zoals de Cabernet Sauvignon, Pinot Noir,

De export van Oostenrijkse wijn viel in 1985 stil door het antivriesschandaal. Paradoxaal genoeg gaf dit de oostenrijkse wijnen een enorme kwaliteitsimpuls. Strenge nieuwe wijnwetten werden ingevoerd. Een groot aantal ging ‘biologisch’ of zelfs biodynamisch werken.

Enig resultaat

Toon filters

Queenoa

6,50
We stellen onszelf en onze Queenoa graag voor. "Wij" zijn de familie Salomon - Fritz, Birgit, Johanna, Stefanie, Fritz en Josefine. Wat bij ons tafel komt, voldoet eigenlijk altijd aan seizoensgebondenheid, regionaliteit en biologische kwaliteit. Toen de oudste dochter Johanna een paar jaar geleden begon met plantaardige voeding, belandde de eerste portie van de hyped superfood quinoa onvermijdelijk op ons bord. Maar met enige geografische kennis leek de lange reis die deze kleine korrels moesten afleggen ons niet langer geheel in overeenstemming met onze claim op regionaliteit. Met een zekere avontuurlijke geest in ons, hartstochtelijk vastbesloten om niet zo gemakkelijk culinaire en agrarische grenzen te accepteren, besloten we zonder verder oponthoud om gewoon onze eigen quinoa te kweken. Zo gezegd, zo gedaan, we kregen de zaden, en een paar pogingen later konden we in 2019 eindelijk onze eerste eigen quinoa oogsten. Biologisch is logisch, onze boerderij is dynamisch, zo produceren we de eerste quinoa uit Oostenrijk in Demeter-kwaliteit. Gemotiveerd om de hoogste kwaliteit in harmonie te brengen met het beste voor onze omgeving.