XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS
Chardonnay 2019
Nieuwe jaargang. Chardonnay van biodynamisch geteelde druiven. Uit het Tjechische Moravië, zo'n beetje op de zelfde hoogte als de Bourgogne. Geperst door een wijnmaker die finesse en elegantie nastreeft. Spontaan vergist in eiken barriques.
Cool climate Chardonnay van grote klasse. Valt op door het ontbreken van welk raar toontje dan ook. Schone wijn. Verteerbaar en elegant. Smooth. Mooi rijp fruit van gele appels. Mild bittertje in de afdronk. Perfect in balans.
Grüner Veltliner Wachrein 2023
Grüner Veltliner. Biologisch dynamische witte wijn. Goudgeel met groene reflecties, kruidige geur van gedroogde kruiden. Ingebed in een strakke structuur. Een droge wijn met een aangenaam zurige afdronk. Vol van smaak en daardoor een ideale begeleider van gerechten.
Riesling 2018
R'18 van Dom Bliskowice is een droge Riesling op basis van mineraliteit. Geweldig zoutgehalte, aroma's van groene olijven, abrikozen en citroen. Een interessante hint van benzine kan worden gedetecteerd. De wijn evolueert met de tijd, de volgende dag is ie nog beter.
Riesling Vlašský 2020
Deze Riesling Vlašský, ook wel Italian Riesling of Welschriesling genoemd is de tweede wijnoogst, die is gemaakt van de druiven van de wijngaard van Plenér die in 2017 is aangeplant. De kalkstenen bodem van Pálava geeft de wijn een onmiskenbare uitdrukking in smaak en aroma. Dominika heeft deze wijn op geperste most laten lijken. De gisting stopte bij een paar gram restsuiker, waardoor hij been beetje sappigheid heeft over gehouden.
XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS SIMPLE
Fashion
Merlot 2018
Cistenzer monnikken maakten in de dertiende eeuw al wijn van Franse druiven, precies op de plek waar de familie Vybíral nu de Merlot druiven voor deze fraaie wijn plukt.
Rkatsiteli-Chinuri 3 Terraces 2018
Wijnmaker Nukri Kurdadze liet de biologische Rkatsiteli en Chinuri druiven drie maanden met de schilletjes fermenteren en rijpen in qvevries (amforen). Daarna deed hij deze ORANGE wijn nog vier maanden in andere qvevries op lager gelegen 'terassen' in zijn kelder.
Zijn unieke 'terrassen methode' leidt tot zachte en krachtige oranje wijn. Deze natuurwijn doet denken aan hazelnoottaart, kweepeer gelei, amandelspijs en geconfijte abrikoos. Dat klinkt zoet, maar hij is toch helemaal droog. Met een bescheiden alcoholpercentage en wat tannine in de afdronk.
Traminer 2012
Een dessertwijn van Traminer-druien. Nog slechts enkelen verkrijgbaar. Meer info volgt
Grüner Veltliner 2019
Grüner Veltliner 2019. Mooi, elegant en fruitige instapwijn van Fritz Salomon.
XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS ALTERNATIVE
Fashion
Frankovka 2020
Deze Frankovka van wijnhuis Plenér is fris, licht, fruitig en met een lager alcoholgehalte. De fermentatie vond plaats in open vaten en is verder gerijpt in roestvrijstalen tanks. De druiven werden geoogst met een hoog suikergehalte en de puree werd gefermenteerd in open vaten. Na de fermentatie is de wijn 12 maanden op eikenhouten vaten gelaten. Deze Frankovka is de allereerste rode wijn die gemaakt is uit de eigen wijngaard van Plenér. Wil je iets fris bij de grill probeer eens de Frankovka gekoeld!
Grüner Veltliner 2017 Maulbeerpark
Grüner Veltliner van de Maulbeerpark wijngaard. Zeer de moeite waard! Biologische Dynamisch. Krachtig, expressief en inhoudelijk. Mondvullend elegant en strak geweven. De aroma's variëren van vers tropisch fruit zoals rijpe ananas en suikermeloen tot gembertonen, waarbij ook voldoende ruimte wordt gegeven aan de klassieke Veltliner-smaak. Filigraan tannines en fijne bitterstoffen, minerale zoutheid en compacte zuurgraad onderstrepen een compacte en geconcentreerde body die recht en zorgeloos over het gehemelte loopt.
Blaufrankisch 2017 – strowijn
De specialiteit van wijnmaker Petr Marcinčák is de productie van stro en van nature zoete wijnen met hun complexiteit en buitengewone harmonie van smaken.
Deze strowijn (0,375l) is gemaakt van de Frankova (blaufrankisch). Druiven worden met de hand geplukt en gedroogd op bedjes van eigen geteelde bio-stro ongeveer 4-6 maanden. Waarna de druiven gedurende 36 uur zachtjes worden geperst waarna de wijn in foutenvaten verder rijpt.
Smaak is massief, vol, rijk, elegant en fluweelzacht met een buitengewoon boeket van wilde bloemen, honing, gekonfijt fruit.
Als dessert wijn perfect, als digestief, aperitief. Gaat goed samen met blauwe kaas, chocolade.
Saperavi 2018
Wijnmaker Nukri Kurdadze liet de biologische Saperavi druiven acht maanden met de schilletjes fermenteren en rijpen in qvevries (amforen). De wijn heeft opwekkende zuren als tegenwicht voor de onwaarschijnlijk geconcentreerde bosfruit en laurierdrop smaken. Pak een vulpen en je kunt er een brief mee schrijven.
XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS ARROWS PAGINATION
Electronics
Grüner Veltliner 2018 Edelspitz
Grüner Veltliner Edelspitz. Unieke witte wijn met een productie van 600 flessen per jaar. Het wordt ambachtelijk geproduceerd, zonder tussenkomst. Het benadrukt het authentieke karakter van de wijnen uit Nový Šaldorf, waaraan ook de Duitse naam Edelspitz is verbonden. Het smaakt verfijnd en tegelijkertijd natuurlijk met een bijna romige textuur en nobelheid. Een van de beste witte wijnen in Moravië. Smaak verbetert door decanteren.
Pinot Noir 2019
Subtiel, wendbaar én pittig. Fritz Salomon heeft van deze jongste Blauer Burgunder ofwel Pinot Noir een elegante rode wijn gemaakt met zachte tannine is zacht.
Neuburger 2018
Deze Neuburger geeft een wijn die voller en notiger is dan de bekende Grüner Veltliner. Sappig en zacht. Een zoetje van kiwi en perzik. Breed en bloemig met de blanke amandeltjes waar de druif bekend om staat. Combineert prachtig met lichte Aziatische gerechten of een salade met noten en blauwe kaas. Een aanrader!
Sekt 2020 Schloss Kirchberg
Een prachtige Sekt Brut qua smaak vergelijkbaar met de champagnes van Dom Perignon! Verfijnd, elegant, peer, perzik, gele appels, fijne zuren, een krokante ziltigheid en met een minimaal rijpingszoetje. Gemaakt van twee bourgondische druiven 30% Chardonnay en 70% Blauburgunder (Pinot noir). Biologisch dynamisch en gastronomisch aangenaam.
XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS WITH ICONS
Pinot Noir 2023
Een biologisch geproduceerde Pinot Noir uit de subregio Velkopavlovská, Zuid-Moravië, Tsjechië. De wijn heeft een donkere robijnrode kleur met baksteenreflecties. Het aroma is vol frisse fruitigheid & kruidigheid. De smaak is rode bosvruchten. De wijn is bedoeld voor rood vlees, gevuld gevogelte en wild. Het is ook geschikt om nog enkele jaren verder te rijpen.
Druivensap 2024
Heerlijke biologische Oostenrijkse druivensap gemaakt door de zwager van Fritz Salomon, Robert Reisinger uit Stettldorf.
Johanniter 2020
J'20 van Dom Bliskowice is een heerlijke aromatische witte wijn. Het is fruitig met tonen van groene appel, een vleugje karamel en wat lichte rozemarijn. We houden van de frisse zuren en de zilte afdronk.
Bokovka 2016
Dit is een robijnrode en fruitige cuvee speciaal gemaakt voor Bokovka-wijnbar in Praag. Een intens aroma van bosvruchten, cacao en vanille. Zeer geschikt voor bij hertenvlees maar ook bij desserts met chocolade en bij kazen.
XTEMOS ELEMENT
AJAX PRODUCTS TABS LOAD MORE PAGINATION
Weisserburgunder 2015
Weisserburgunder ofwel Pinot Blanc. Van de wijngaard Brunnberg. Deze jaargang is heel ongewoon voor een Pinot Blanc. Grof gefilterd, 24 maanden op gebruikte barrique gerijpt, rokerig in de neus en smaaktonen van zeewier, jodium en citrus. Erg prettig.
Honing Vino Cibulka
Bloemenhoning van bijenkolonies van het landgoed van Vino Cibulka op het schiereiland Portz Insel. Gemaakt door de bijen in de schaduw van oude lindebomen, kastanjes en acacia's. Het volume van het potje is ongeveer 1,5 dcl.
Queenoa
We stellen onszelf en onze Queenoa graag voor.
"Wij" zijn de familie Salomon - Fritz, Birgit, Johanna, Stefanie, Fritz en Josefine. Wat bij ons tafel komt, voldoet eigenlijk altijd aan seizoensgebondenheid, regionaliteit en biologische kwaliteit.
Toen de oudste dochter Johanna een paar jaar geleden begon met plantaardige voeding, belandde de eerste portie van de hyped superfood quinoa onvermijdelijk op ons bord. Maar met enige geografische kennis leek de lange reis die deze kleine korrels moesten afleggen ons niet langer geheel in overeenstemming met onze claim op regionaliteit.
Met een zekere avontuurlijke geest in ons, hartstochtelijk vastbesloten om niet zo gemakkelijk culinaire en agrarische grenzen te accepteren, besloten we zonder verder oponthoud om gewoon onze eigen quinoa te kweken. Zo gezegd, zo gedaan, we kregen de zaden, en een paar pogingen later konden we in 2019 eindelijk onze eerste eigen quinoa oogsten.
Biologisch is logisch, onze boerderij is dynamisch, zo produceren we de eerste quinoa uit Oostenrijk in Demeter-kwaliteit. Gemotiveerd om de hoogste kwaliteit in harmonie te brengen met het beste voor onze omgeving.
Druivensap 2024
Heerlijke biologische Oostenrijkse druivensap gemaakt door de zwager van Fritz Salomon, Robert Reisinger uit Stettldorf.
XTEMOS ELEMENT