Rkatsiteli-Chinuri 3 Terraces 2018
Wijnmaker Nukri Kurdadze liet de biologische Rkatsiteli en Chinuri druiven drie maanden met de schilletjes fermenteren en rijpen in qvevries (amforen). Daarna deed hij deze ORANGE wijn nog vier maanden in andere qvevries op lager gelegen 'terassen' in zijn kelder.
Zijn unieke 'terrassen methode' leidt tot zachte en krachtige oranje wijn. Deze natuurwijn doet denken aan hazelnoottaart, kweepeer gelei, amandelspijs en geconfijte abrikoos. Dat klinkt zoet, maar hij is toch helemaal droog. Met een bescheiden alcoholpercentage en wat tannine in de afdronk.
Rose 2023
Afgelopen najaar is Fritz Salomon begonnen met een nieuwe serie zgn RAW natuurwijnen waarvan deze Rose de eerste is. Een frisse makkelijke rose van Zweigelt. Een erg makkelijk fijn glas! 13,5 vol.%. Minimaal gezwaveld en ongefilterd.
Rosé Růžový Leonard 2020
Pink Leonard 2020 is de zogenaamde "field blend" van Fratava en Merlot, 2 druivensoorten die in 1 wijngaard groeien. De druiven worden op één dag samen geoogst. Dit is eigenlijk het principe van alle "Leonards van de wijnmakerij Plenér. De wijn werd vergist en gerijpt in een roestvrijstalen tank.
Geniet van zijn structuur bij een temperatuur van ongeveer 15 ° C. Maar ook gekoeld smaakt deze Rose geweldig.
Saperavi 2018
Deze droge rode wijn is wat vettig, diep donkerrood en krachtig. Met donker bosfruit, de bitters van hazelnoot, de kruidigheid van laurier en flinke tannine. Georgische natuurwijnen die in qvevries (amforen) worden gemaakt krijgen vaak een natuurlijke 'malolactische fermentatie': de scherpe appelzuren worden in zachtere melkzuren omgezet. Kortom: de wijn wordt zachter en ronder. En dan ruikt hij vaak iets naar roomboterbabbelaars dat zal mettertijd verdwijnen en de tannine zal zachter worden. Het fruit en de kruiden blijven.
Saperavi 2018
Wijnmaker Nukri Kurdadze liet de biologische Saperavi druiven acht maanden met de schilletjes fermenteren en rijpen in qvevries (amforen). De wijn heeft opwekkende zuren als tegenwicht voor de onwaarschijnlijk geconcentreerde bosfruit en laurierdrop smaken. Pak een vulpen en je kunt er een brief mee schrijven.
Sauvignon 2017 Edelspitz
Sauvignon Blanc Edelspitz. Unieke witte wijn met een productie van 600 flessen per jaar. Het wordt ambachtelijk geproduceerd, zonder tussenkomst. Het benadrukt het authentieke karakter van de wijnen uit Nový Šaldorf, waaraan ook de Duitse naam Edelspitz is verbonden. Licht gouden kleur. Aroma van rijpe witte grapefruit en ananas. De smaak van rijpe ananas met een vleugje vanille. De afdronk is rijk en verrassend lang.
Stilecht 2023
Afgelopen najaar is Fritz Salomon begonnen met een nieuwe serie zgn RAW natuurwijnen waarvan deze Orange de eerste is. Een frisse makkelijke orange wijn van Grüner Veltliner 2023 & Chardonnay 2022. Oranje door een lichte fermentatie met de schil. Lichte tonen van rode appels, gedroogde abrikozen en sinaasappelkoekjes met chocoladesuikerglazuur, het lichte zuurtje complementeert de smaak. Een erg makkelijk fijn glas! 13,5 vol.%
Het frisse looizuur werkt als een verfrissend aperitief. Minimaal gezwaveld en ongefilterd.
Wine Punk 2019
Tsjechische licht mousserende biodynamische natuurwijn. De druiven worden gedurende 4 maanden in een tank gefermenteerd, daarna zacht persen en meteen in de fles. Bevat alleen natuurlijk zwaveldioxide (niet-zwaveld). De wijn werd homeopathisch behandeld met duizendbladbloem. Spontaan gefermenteerd. Zacht mousserende wijn. Ongefilterd. Bijzonder!